Pierogi z figami i miętą w sosie gorgonzola

pier

Składniki:

Ciasto tradycyjne:

  • 600-800 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka przegotowanej wody (wrzątku)
  • szczypta soli

Farsz:

  • surowe figi
  • świeże liście mięty

Sos:

  • 1/3 kostki masła
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 1 opakowanie śmietany 30%

Przygotowanie:

Oto przepis na polsko-śródziemnomorskie klimaty, czyli pierogi z figami i listkiem mięty w sosie z gorgonzoli.

Mąkę mieszkamy z solą, dodajemy wrzątek i ugniatamy ciasto. Gdy będzie już tworzyło jednolitą kulę rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem o dużej średnicy wycinamy koła.

Figi starannie myjemy. Kroimy każdą na 8 cząstek. Do każdego pierożka wsadzamy cząstkę figi i mały listek mięty.

Pierogi wrzucamy do osolonej wody na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.

Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy mieszając na wolnym ogniu. Powoli dodajemy połamany ser gorgonzola cały czas mieszając. Gdy ser całkowicie się rozpuści dolewamy opakowanie śmietany. Ser ma wytrawny smak, przyprawy są więc zupełnie niepotrzebne.

Pierogi na talerzu polewamy sosem i przyozdabiamy listkiem mięty. Słodki smak figi i wytrawny smak sera powodują, że potrawa smakuje każdemu- nie nudzi nawet najbardziej wykwintnego podniebienia szukającego podniety smakowej!

autorzy przepisu: dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas Archidiecezji Warszawskiej