Muffinki jeże

DSC07418

Składniki:

  • 100 g czekolady
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g startych migdałów
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady do polewy
  • 50 g migdałów

Przygotowanie:

Czekoladę podzielić na małe kawałki. Podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia formę do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce roztopionej czekola­dy.

Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymieszać z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodać do pianę, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec. Ciasto wylewać do papilotek umieszczonych w formie na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180st. przez 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z papilotek. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Muffinki przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połączonej z łyżką masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystających migdałów użyć pędzelka i każdy migdał smarować osobno czekoladą.

autorka przepisu: Kamila Jarnot