Muffinki jeże
Przysmaki Niedźwiadka Miodka
Składniki:
- 100 g czekolady
- 140 g masła
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 6 jajek
- 50 g bułki tartej
- 50 g startych migdałów
- 50 g mąki pszennej
- 100 g czekolady do polewy
- 50 g migdałów
Przygotowanie:
Czekoladę podzielić na małe kawałki. Podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia formę do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce roztopionej czekolady.
Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać, aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymieszać z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodać do pianę, lekko wymieszać, wlać do formy i upiec. Ciasto wylewać do papilotek umieszczonych w formie na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180st. przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z papilotek. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Muffinki przybrać migdałami pokrojonymi na małe podłużne kawałki. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połączonej z łyżką masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystających migdałów użyć pędzelka i każdy migdał smarować osobno czekoladą.
autorka przepisu: Kamila Jarnot