Kolorowe babeczki
Przysmaki Niedźwiadka Miodka
Składniki:
Suche:
- szklanka mąki przesianej
- 100 g cukru (może być mniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre:
- 1 szklanka mleka (jak za gęste ciasto to można nieco więcej)
- 100 g masła (roztopionego)
- 1 jajko
- po 2 łyżeczki galaretek cytrynowej i truskawkowej
- 1/3 łyżeczki pasty pandanowej
Do ozdoby:
- kremówka 30%,
- mix do śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- cukrowe kwiatuszki
- złote perełki
Przygotowanie:
Te kolorowe babeczki są robione bez użycia barwników, za to z użyciem pasty pandanowej i galaretek.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) wymieszać ze sobą. W rondelku roztopić masło, odstawić, by ostygło. Do suchych składników dodać mokre czyli jajko, mleko i roztopione masło. Wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części i każdą zabarwić na inny kolor dwiema łyżeczkami kolorowych galaretek lub pastą (można też odrobinką soku np.: malinowego czy pomarańczowego). Ciasto kolorowe wlewać naprzemiennie do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie wyjąć babeczki, jak wystygną – ozdobić.
autorka przepisu: Kamila Jarnot