Kolorowe babeczki

DSC03285

Składniki:

Suche:

  • szklanka mąki przesianej
  • 100 g cukru (może być mniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre:

  • 1 szklanka mleka (jak za gęste ciasto to można nieco więcej)
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko
  • po 2 łyżeczki galaretek cytrynowej i truskawkowej
  • 1/3 łyżeczki pasty pandanowej

Do ozdoby:

  • kremówka 30%,
  • mix do śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukrowe kwiatuszki
  • złote perełki

Przygotowanie:

Te kolorowe babeczki są robione bez użycia barwników,  za to z użyciem pasty pandanowej i galaretek.

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) wymieszać ze sobą. W rondelku roztopić masło, odstawić, by ostygło. Do suchych składników dodać mokre czyli jajko, mleko i roztopione masło. Wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części i każdą zabarwić na inny kolor dwiema łyżeczkami kolorowych galaretek lub pastą (można też odrobinką soku np.: malinowego czy pomarańczowego). Ciasto kolorowe wlewać naprzemiennie do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Po tym czasie wyjąć babeczki, jak wystygną – ozdobić.

autorka przepisu: Kamila Jarnot