Ciasto francuskiego przedszkolaka

DSC03226

Składniki:

  • standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju z pestek winogron (albo innego neutralnego)
  • 3 jajka
  • proszek do pieczenia (11 g)
  • czekoladowe wiórki
  • cytryna
  • lukier z cytryny i cukru pudru

Przygotowanie:

Jest to przepis na ciasto dla uczących się dzieci, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach we Francji.

Potrzebny jest standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wylać do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki,1 kubeczek oleju.
Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę tartą z cytryny, jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze utrzeć, wrzucić czekoladowe twarde wiórki dekoracyjne i wymieszać łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki (np. tortownicy z kominem), piec 45 min. w temp. 190°C. Gdy ostygnie wyjąć z formy i polukrować.

Autorka przepisu: Kamila Jarnot