Ciasto francuskiego przedszkolaka
Przysmaki Niedźwiadka MiodkaSkładniki:
- standardowy (150 g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju z pestek winogron (albo innego neutralnego)
- 3 jajka
- proszek do pieczenia (11 g)
- czekoladowe wiórki
- cytryna
- lukier z cytryny i cukru pudru
Przygotowanie:
Jest to przepis na ciasto dla uczących się dzieci, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach we Francji.
Potrzebny jest standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wylać do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki mąki,1 kubeczek oleju.
Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę tartą z cytryny, jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze utrzeć, wrzucić czekoladowe twarde wiórki dekoracyjne i wymieszać łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki (np. tortownicy z kominem), piec 45 min. w temp. 190°C. Gdy ostygnie wyjąć z formy i polukrować.
Autorka przepisu: Kamila Jarnot