Wspaniała zupa pomidorowa

Clipboard12

Składniki:

  • porządny kawał chudego czerwonego mięsa,
  • 2-3 marchewki,
  • Pietruszka,
  • ½ małego selera,
  • 5 średnich cebul,
  • 2 papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy w kartoniku ½ litra,
  • olej,
  • świeży liść lubczyka,
  • pieprz Cayenne,
  • pieprz czarny,
  • sól.

Przygotowanie:

Oto przepis na prawdziwą pomidorówkę, a nie żaden bulion z kostki zabarwiony koncentratem. Wartościową, zdrową, pełną witamin – a do tego niewyobrażalnie pyszną!

Najpierw przygotowujemy wywar mięsno-warzywny, stanowiący bazę zupy. Ma być bardzo esencjonalny, więc mięsa i warzyw musi być dużo. W tym celu do średniej wielkości garnka z wodą (tutaj 2,8 litra) wrzucamy mięso, czekamy aż się zagotuje, zdejmujemy szum. W tym czasie przygotowujemy warzywa (marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę). Do odszumowanego wywaru mięsnego dodajemy warzywa i liść lubczyka (wskazówka: wygodnie jest zebrać lubczyk latem i zamrozić go).

W czasie, gdy wywar mięsno-warzywny się gotuje, przygotowujemy składniki na sos pomidorowy. Obieramy czosnek i resztę cebuli. Cebulę należy pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wsypujemy około ½ łyżeczki pieprzu cayenne (może być trochę więcej, gdy ktoś lubi pikantne potrawy). Następnie wyciskamy na patelnię czosnek i chwilkę podsmażamy, ciągle mieszając. I dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy aż się zeszkli.

W tym czasie przygotowujemy paprykę. Trzeba usunąć gniazda nasienne i drobno ją pokroić. Wsypujemy paprykę na patelnię, i dusimy dalej, aż zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy – cały kartonik. Przyprawiamy sos szczyptą bazylii i dusimy chwilę, aż się troszkę odparuje.

W tym czasie odławiamy mięso i warzywa z zupy. Sos pomidorowy wlewamy do garnka z wywarem mięsno-warzywnym i chwilę gotujemy, przyprawiając do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy z makaronem (świetny jest taki w kształcie literek albo zwierzątek) i „ciapkiem” śmietany. Pychota!

autorka przepisu: Łucja Hryczanik