Twarogowe bałwanki

mini

Składniki:

  • 40-50 dag białego sera półtłustego lub tłustego (może być mniej lub więcej, zależnie od wielkości bałwanków)
  • łyżka (stołowa) cukru pudru
  • ½ łyżeczki lub łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka rodzynek
  • 1 okrągłe ciasteczko lub herbatniczek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 czerwone (różowe) rzodkiewki
  • ½ malutkiej cebuli (lub trochę szczypiorku)
  • kawałek surowej marchewki
  • szczypta soli do doprawienia słonego bałwanka
  • 2 ziarenka ziela angielskiego lub pieprzu (do ozdoby)
  • kilka łyżeczek śmietany

Przygotowanie:

Ser biały rozdzielamy na dwie części, niekoniecznie równe, każdą z nich wkładamy do osobnego, głębokiego naczynia, na przykład miseczki kuchennej. Przygotowujemy usta i noski dla bałwanków: małym nożykiem delikatnie wycinamy trójkątne nosy i uśmiechy z rzodkiewki i marchewki (jeden bałwanek może mieć usta z rzodkiewki i nos z marchewki, drugi – odwrotnie). Odcinamy pół rzodkiewki na kapelusik dla słonego bałwanka i odkładamy na bok, z pozostałej połówki robimy guziczki dla słonego bałwanka (nieduże, dowolnego kształtu). Cebulkę (lub szczypiorek) i pozostałe rzodkiewki drobno siekamy.

Z sera białego przygotowanego w jednej miseczce powstanie bałwanek słodki, w drugiej – słony. Kolejno ugniatamy widelcem biały ser. Jeśli jest suchy i nie uda nam się z niego ulepić kuli, dodajemy śmietany, aż będzie kleisty. Najpierw przygotowujemy bałwanka słodkiego: do białego sera (ze śmietaną) dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i lepimy dwie duże kule – większą na tułów (brzuszek) i mniejszą, która będzie głową – oraz diwę malutkie, które będą rączkami bałwanka. Kładziemy większą kulę na talerzyku, mniejszą przylepiamy delikatnie do większej, z boku doklejamy rączki. Do głowy bałwanka przyczepiamy oczka i nosek z rodzynek (nosek może być też z marchewki lub rzodkiewki) i kapelusik z ciasteczka. Układamy też rodzynki na brzuchu bałwanka – będą to guziczki. Z boku delikatnie wkładamy natkę pietruszki – będzie to miotła. Do białego sera (ze śmietaną), który odłożyliśmy na bałwanka słonego, dodajemy posiekaną cebulę (lub szczypiorek) i rzodkiewki, dokładnie mieszamy widelcem, dodajemy sól. Robimy cztery kule – tak jak w przypadku bałwanka słodkiego. Tym razem oczka robimy z pieprzu lub ziela angielskiego, uśmiech i nos z marchewki i rzodkiewki, kapelusz z połówki a guziczki z kawałków rzodkiewki, miotełkę z natki pietruszki.

Niepasujące smakowo części słodkiego bałwanka, jak natka czy rzodkiewka, można odczepić przed zjedzeniem, lub zastąpić innymi, słodkimi dodatkami, które akurat mamy w domu, na przykład skórka pomarańczowa, laska wanilii (tych jednak małe dziecko raczej nie zje), żelki.

autor przepisu: Maciej Itoya