Tort szpinakowy

15_Kroimy_trojkaciki_jak_w_prawdziwym_torcie_mozna_podaw

Składniki:

Ciasto:

  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • mleko
  • zioła
  • sól
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • masło lub olej

Sos:

  • pomidory
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cienkie paseczki, na początku mogą być jeszcze trochę grube, ale z każdą cebulą pójdzie nam coraz lepiej. Dusimy ją na maśle lub oleju. Gdy będzie troszkę przezroczysta dodajemy szpinak i razem dusimy ok. 15 minut. W tym czasie robimy ciasto naleśnikowe. Ubijamy jajko, dodajemy mąkę i mleko, szczyptę soli i zioła, miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy naleśniki, staramy się, żeby były cienkie. Do masy szpinakowej dodajemy czosnek, wyciskanie to dobra zabawa, ale drażni nos.  Potem 2 łyżki śmietany, będzie delikatniej smakować.

Do okrągłego naczynia żaroodpornego kładziemy naleśnik, na niego masę szpinakową, potem znowu naleśnik, na niego mięsko, potem naleśnik i ser żółty i tak po kolei, a jak dojdziemy do samej góry, to ostatni naleśnik ubieramy plastrami sera.

Wkładamy bardzo ostrożnie do nagrzanego piekarnika na 40 minut pieczenia. Na  ostatnie 10 minut Mama zabiera przykrywkę, żeby ser się przypiekł, my się wtedy piekarnika nie dotykamy.

Tort dobrze smakuje z sosem z uduszonych pomidorów przyprawionych bazylią, solą i pieprzem.

autor przepisu: Wiktor Pawłowski