Sałatka owocowa w arbuzowej misce

miska_arbuzowa

Składniki:

  • mały arbuz
  • owoce według uznania np. brzoskwinia, 5 śliwek, jabłko, banan, pomarańcza, gruszka, garść czereśni, 15 winogron i inne
  • cytryna

Przygotowanie:

Do sałatki owocowej najlepiej nadają się owoce, które nie są zbyt miękkie, ponieważ nie rozgniotą się podczas łączenia z innymi owocami i dłużej zachowają apetyczny wygląd.

Wszystkie owoce myjemy i osuszamy na sitku. Od arbuza odkrajamy górną część – taki kapelusik. Wyciągamy łyżką czerwony miąższ arbuza z jego większej części i przekładamy do miski. Z pustego owocu powstaje duża zielona misa. Brzeg większej części arbuza ponacinamy w zygzakowaty wzór. Wyjmujemy pestki z owoców. Jabłko, gruszkę, banana i pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Wszystkie owoce wkładamy do miski i wyciskamy na nie sok z połowy cytryny. Delikatnie mieszamy i przekładamy sałatkę do arbuzowej misy.

autorka przepisu: Monika Kurczak

miska_arbuzowa