Sałatka Aligator

102_5462

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ½ marchwi
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • majonez niskokaloryczny
  • por – liście zielone

Przygotowanie:

Kapustę i cebulę kroimy – niekoniecznie drobno. Marchew ścieramy na grubej tarce. Dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawiamy do smaku, dodajemy 2 łyżki majonezu. Mieszamy. Na półmisku kładziemy sałatkę w kształcie aligatora, układamy głowę z językiem z marchwi, oczy robimy z goździków, ogon wycięty z liści pora i pazury. Ogórka pokrojonego w talarki układamy na sałatce i powstaje nam Aligator! Smacznego!

Tę sałatkę często robimy na obiad. Jest smaczna, pożywna i zdrowa. Dzieci chętnie ją robią, a potem zjadają Aligatora.

autorka przepisu: Dominika Jezierska