Podwójnie czekoladowe ciasto z żurawiną

IMG_0744a

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 125 gram gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 125 gram białej czekolady,
  • 250 gram masła,
  • 130 gram mąki
  • 100 gram suszonej żurawiny,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekąc tradycyjnie ciasteczka brownie trudno ocenić czy są już dobre – bo prawdziwe brownie muszą być wilgotne w środku, a z zewnątrz kruche. Trudno osiągnąć taki efekt, aby były wilgotne, ale żeby nie były zakalcem. Metodą, aby się to udało, jest to, aby ciasto dochodziło w rozgrzanym i wyłączonym piekarniku. Ten przepis jest na ekskluzywną wersję z żurawiną –  brownie przemienione w dwukolorowy tort

Podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Formę smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki, czekolady rozpuszczamy osobno: jedną z połową masła i drugą też. Do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa mąki do białej części, połowa do drugiej). Do masy z ciemną czekoladą dodajemy żurawinę, mieszamy i wlewamy do formy na dno. Białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika.

Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny (tzn. do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie). Przestudzone ciasto władamy na kilka minut  do lodówki lub pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Nie zostawiamy ciasta w lodówce, bo czekolada z lodówki nie ma smaku i w tym torcie też sprawdza się ta zasada.

autorka przepisu: Izabela Kanc