Piernik marchewkowy z bakaliami

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 30 dag marchwi
  • 4 jaja
  • margaryna
  • 20 dag cukru
  • przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Marchewkę czyścimy, skrobiemy i ścieramy na tarce o drobnych otworach. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i startą marchewkę. Na koniec dodajemy przyprawę do pierników, proszek do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Razem wszystko delikatnie mieszamy i dodajemy bakalie. Wlewamy ciasto do wysmarowanej formy, posypujemy drobno posiekanymi orzechami, wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika ok. 150 st i pieczemy.

autor przepisu: Marcin Rębiasz