Ośmiorniczki na ziemniaczanym wybrzeżu

SONY DSC

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 6 parówek
  • 6 ziemniaków
  • mleko
  • papryka
  • szczypiorek do dekoracji
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

Parówki (długie) rozkroić (podzielić) na końcach na 4 części (od nasady) na długości do 2-3 cm z obu stron parówki. Na środku zdobić jedno nacięcie na wylot wzdłuż na około 3 cm. Tak przygotowane parówki położyć na rozgrzaną uprzednio z masłem patelnię. Parówki obracać na patelni kilka razy, aż końcówki zaczną się wykręcać niczym macki ośmiornicy, a ser ze środka zacznie delikatnie wypływać i przysmażać się.

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Następnie rozgniatamy za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków, stawiamy garnek z powrotem na maleńkim ogniu i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym nie przerywając energicznego mieszania drewnianą łyżką lub mikserem, stopniowo dolewamy gorące mleko. Pod koniec ubijania doprawiamy masę solą, pietruszką i prażoną cebulką. Na talerzu ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe purée powinno mieć konsystencję gładkiego, puszystego kremu.

Oczywiście do ognia nie wolno dzieciom podchodzić samym.

Z ziemniaków przygotowujemy małe wybrzeża, a na nich kładziemy ośmiorniczki z parówek. Wszystko ozdabiamy szczypiorkiem i paprykami kolorowymi.

autorki przepisu: Aleksandra Urbańska i Kamila Kołodziejczyk