Naleśnik Pasibrzucha

DSC06499zzzz

Składnik:

Ciasto:

  • 1 szklanki mąki
  • 2 jajka całe
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta

Nadzienie:

  • 4 plasterki ser żółtego
  • 4 plasterki szynki
  • 2 pieczarki

Przygotowanie:

Robimy ciasto z jajek, mąki wody i mleka z dodatkiem wegety. Możemy zmiksować wszystko mikserem, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Nieraz trzeba dodać więcej mąki, ponieważ jajka mogą być np. większe i ciasto będzie za luźne.

Na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być średniego rozmiaru) wlewamy trochę oliwy i nalewamy ciasto. Smażymy przez chwilkę, aż spód naleśnika będzie złoty. Potem nakładamy na naleśnik warstwę sera, potem warstwę szynki i na koniec kilka plasterków pieczarek. To wszystko polewamy ciastem, pilnując aby ciasto nie wypłynęło poza naleśnik. Teraz najtrudniejsze: podkładamy szpatułkę pod naleśnik i przerzucamy go ostrożnie na drugą stronę. Smażymy na złoto. Wyszedł nam piękny gruby, pyszny naleśnik z ciągnącym serkiem.

autorka przepisu: Gabriela Sidor