Kanapkowe kwiatki

mini

Składniki:

  • 3 bułki murarki (lub duże kajzerki)
  • 2 łyżki (stołowe) masła
  • rzeżucha
  • mały kawałek kiełbasy
  • 3-4 plasterki żółtego sera, lepiej bez dziurek
  • 1 ogórek kiszony lub małosolny

Przygotowanie:

Największa zabawa z przygotowania tej potrawy wiąże się z samodzielnym sadzeniem i codziennym pielęgnowaniem rzeżuchy: niedużą, plastikową miseczkę (może być mała podstawka pod doniczkę – nowa!) wykładamy watą, którą zwilżamy wodą (nie może sięgać ponad watę) i wysypujemy jedną warstwę nasion rzeżuchy (nie za gęsto!); nasionka podlewamy co dzień, uważając, żeby ich nie wypłukać – nie mogłyby kiełkować na wacie; rzeżuchę Maciek radzi postawić na parapecie okna w ciągu dnia (potrzebuje słońca), ale zestawić z niego w jesienny/zimowy wieczór, żeby nie zmarzła w nocy; rzeżucha rośnie około tygodnia (do 10 dni).

Ścinamy trochę rzeżuchy (mniej niż pół miseczki), jeśli chcemy zmieszać ją z masłem – obcinamy same listki, jeśli położyć na posmarowanej masłem bułce – ścinamy rzeżuchę razem z gałązką, rzeżuchę myjemy na sitku (gęstym, żeby rzeżucha nie spadła do zlewu) i zostawiamy do oschnięcia. Masło wyjmujemy z lodówki, zostawiamy w małej miseczce.

Rozpoczynamy od przekrojenia bułeczek na pół i posmarowania ich masłem z dodatkiem rzeżuchy (można ją gęsto ułożyć na maśle lub nawet z nim zmieszać, aby kanapka była bardziej zielona). Na desce do krojenia przygotowujemy kwiatki, które przyozdobią kanapki: kroimy kiełbasę na plasterki i kładziemy po jednym na każdej kanapce – będą to środki kwiatów, okrągłe płatki wycinamy z plasterków sera. Do wycinania polecamy plastykowy kieliszek od syropu na kaszel. Płatki układamy wokół środeczka z kiełbasy. To, co zostanie z plasterka sera po wycięciu kilku płatków, wykorzystujemy jako gałązkę kwiatka. Z każdej gałązki będą wyrastać dwa listki – krojone na skos plasterki ogórka kiszonego (małosolnego).

autor przepisu: Maciej Itoya