Jajeczne żaglówki

mini

Składniki:

  • mała sałata
  • 4-5 jajek
  • 3-4 grube plasterki sera, lepiej bez dużych dziurek
  • 8-10 wykałaczek
  • 3-4 rzodkiewki
  • sól do doprawienia jajek

Przygotowanie:

Jajka delikatnie myjemy, gotujemy „na twardo”, zalewamy zimną wodą (żeby skorupka ładnie odeszła), obieramy, kroimy na połówki i kładziemy na talerzu, odrobinę solimy. Myjemy liście sałaty, zostawiamy do oschnięcia (na suszarce do naczyń lub na ścierce kuchennej). Myjemy rzodkiewki.

Na początku trzeba ułożyć liście sałaty na dużym talerzu, wykroić z plastrów sera duże trójkąty – wysokości wykałaczek. Na desce do krojenia położyć przygotowane wcześniej połówki jajek, wbić w nie (delikatnie) po dwie wykałaczki, na tyle blisko siebie, żeby przytrzymywały wstawiony między nie trójkąt z żółtego sera. Po włożeniu sera powstaje żaglówka: jajko to pokład, wykałaczki – maszty, a ser – żagiel. Każdą przygotowaną żaglówkę kładziemy na liściach sałaty, które są falami morskimi. Rzodkiewki kroimy w plasterki, z plasterków delikatnie wycinamy zwierzątka morskie: rybki i meduzy, które później układamy wokół żaglówek.

autor przepisu: Maciej Itoya