Czekoladowe muffinki z piankami i lukrem

SONY DSC

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • pianki marshmallow

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia, kakao – mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka – mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut.

Przygotowujemy lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.

Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów.

autorka przepisu: Malwina Gryszel